2.Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılışı ünlü oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla gerçekleşti.
Kültür ve sanatın merkezi Diyarbakır, Sur Kültür Yolu Festivali kapsamındaki etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Diyarbakır Valiliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlığında düzenlenen 2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali başladı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen 2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali’nin açılış töreni, Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Geceye, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, onur ödüllü oyuncu Parla Şenol, Kültür Bakanlığı temsilcisi oyuncu İpek Tuzcuoğlu, oyuncu-yönetmen Görkem Yeltan ve yönetmenler Ömür Atay ile Banu Sıvacı gibi sinema sektörü profesyonelleri katıldı.
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Demircan, Sur Kültür yolu Festivali’nin Diyarbakırlılar tarafından kabullendiğini ve içselleştirdiğini söyledi.
Festivalin her gün binlerce kişi tarafından ziyaret edildiğini dile getiren Demircan, “Her gün 100 bin kişi ziyarette bulunuyor. 50 bini Dağkapı Meydanı’na geliyor. Sadece sergileri gezen 10-15 bin kişilik kitle tespit ettik. Çocuk oyunlarına da 15 bin kişi katılıyor. Herkese dokunduk. Bu anlamda herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Bölgesel bir festivalde yer almaktan dolayı oldukça heyecanlı ve keyifli olduğuna vurgu yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi oyuncu İpek Tuzcuoğlu, “Çünkü ben bölgesel festivalleri daha çok seviyorum açıkçası. Hani bütün olumlu duyguları içinde barındıran bir şey. İyileştirmek, güzelleştirmek, bütünleştirmek, paylaşmak. Yani Anadolu’nun birçok bölgesinde yapılan kısa film festivallerini canı gönülden destekliyorum. Çünkü halkın sanatçılarla buluştuğu aslında bu festivaller. Biz aslında buraya Diyarbakır halkı için gelmiş oluyoruz.” diye konuştu.
“TOPLUMLARIN KAYNAŞMALARININ EN ÖNEMLİ ARACI SİNEMA”
Toplumların kaynaşmalarının en önemli aracının sanat ve özelinde sinema olduğuna dikkat çeken oyuncu Parla Şenol, “Türkiye coğrafyası çok geniş bir coğrafya. Değişik sosyo-ekonomik katmanlar var. Bu katmanların birbirleriyle kaynaşabilmeleri, birbirlerini anlayabilmeleri, empati kurabilmeleri, köprü kurabilmeleri açısından sanatların çok büyük bir önemi var. Hele hele sinemanın elbette çok büyük önemi var. Onun için Diyarbakır’da böyle bir çalışmanın yapılması edebiyatıyla, sanatıyla, meşhur bir şehirde böyle bir festivalin yapılması sanata da, birleştirici ruha da çok büyük katkıda bulunacaktır” şeklinde konuştu.
Dillerin, dinlerin ve kültürlerin yana barış içerisinde yaşayan bir şehirde sinema festivalinin düzenlenmesinin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan gecenin sunucusu oyuncu Gizem Erman Soysaldı, “Yani bir kere çok kozmopolit bir yer. Dillerin, dinlerin, ırkların, toplumların, herkesin bir arada olduğu ve barış içinde yaşadığı bir yer. Dolayısıyla sinemanın da bu birleştirici gücüyle Diyarbakır’da olması gerçekten çok iyi bir birliktelik oldu.” ifadelerini kullandı. Festival kapsamında verilen Emek ve Onur ödülleri sahiplerine de ödülleri sunuldu. Sami Hazinses adına verilen emek ödülü Suna Selen’e, Sezai Karakoç adına verilen Emek Ödülü Cezmi Baskın’a verildi. Festival kapsamında bu yıl ilk kez verilen Onur Ödülü ise, oyuncu Parla Şenol’a verildi.