Diyarbakır’ın Çınar İlçesi’nde bulunan ve 150 yıl önce, 20 kilometre uzaktaki bir köyden insan gücüyle taşınan taşlarla 7 yılda inşa edilen ve ilgisizlik yüzünden büyük bir bölümü yıkılan Güzelşeyh Kasrı’nın yeniden inşa edilmesi istendi. Çınar İlçesine bağlı Altunakar Köyü Muhtarı Mehmet Kutbettin Altunakar ve Aza Medeni Altunakar, Başta Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, “Güzelşeyh Kasrı’nın onarılarak, bölge ve ülke turizmine kazandırılmasını talep ediyoruz. Bu tarihi esere sahip çıkılmasını istiyoruz” diye konuştular.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce Tarihi Surlara yönelik başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları devam ederken, Çınar İlçesi’ne bağlı Altunakar Köyü sınırları içerisindeki 150 yıllık tarihi Güzelşeyh Kasrı da onarım bekliyor.
Altunakar Ailesi, 150 yıl önce 20 kilometre uzaklıktaki bir köyden insan gücüyle taşınan taşlarla 7 yılda inşa edilen ve ilgisizlik yüzünden büyük bir bölümü yıkılan Güzelşeyh Kasrı’nın onarılmasını istedi.
Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerindeki Çınar İlçesine bağlı Güzelşeyh Köyünde bulunan ve köyle aynı adı taşıyan 150 yıllık Güzelşeyh Kasr’nın büyük bölümü, bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yıkıldı. Bir dönem medrese olarak kullanılan ve zamana yenik düşerek tahrip olan Kasrın altında 12 oda, kiler, mutfak ve yukarı çıkan bir merdiven koridoru bulunuyor. 10 dönümlük arazi üzerinde yapılan ve yapımı tamamen çimento kullanılmadan, yumurta akıyla yapıldığı, yıldız, hilal ve Osmanlı motifleriyle süslenen Kasrı’da haremlik ve selamlık olmak üzere iki giriş buluyor.
150 YIL ÖNCE YAPILDI
Güzelşeyh Köyü Muhtarı ve Kasrın varislerinden Kutbettin Altunakar ve azası Medeni Altunakar, büyüklerinden dinlediği kadarıyla Kasrın yaklaşık 150 yıl önce Osmanlı döneminde yaşayan Şeyh Mehmet Niyetullah tarafından yaptırıldığını ifade ederek, “Yapımı için 20 kilometre uzaklıktaki Bağcık Köyü’nden çıkarılan Karacadağ Bazalt taşları, müritler tarafından buraya getirilmiş. O zaman tabi araç olmadığı için müritler, yan yana 20 kilometrelik insan zinciri oluşturarak, koca taşları elden ele taşıyarak, buraya getirmişler. Ermeni bir taş ustası ve 20 işçiyle birlikte burada kurulan atölyede taşlar numaralandırılmış, motif ve süslendirilerek, 7 sene süren çalışmayla tamamlanmış” dediler.
“KASRIN ONARILARAK, TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ”
Varislerin çok olması nedeniyle onarım ve tadilat yapılmadığına işaret eden Altunakar, “Çınar Kaymakamlığına da başvurduk. Varis çok olduğu için varislerin yarısından fazlasının imzası gerekiyor. Varislerin yarısından imza alınamadığı için kimse burada tamirat yapamıyor. Kasrın onarılarak, bölge Ve Ülke turizme kazandırılmasını istiyoruz. Devlet büyüklerine çağrıda bulunuyoruz. Bu tarihi esere sahip çıkmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Sait BAYRAM’ın özel Haberi